4. Bilali Şenlikleri Mardin`de Başladı

Mardin Müzesi Müdürlüğü tarafından bu yıl 4.?sü düzenlenen Bilâli Şenliği, köy halkının ve kent sakinlerinin yoğun ilgisiyle gerçekleşti.

7.05.2019 20:20:34 0
4. Bilali Şenlikleri Mardin`de Başladı

Mardin Müzesi  Müdürlüğü  tarafından bu yıl 4.’sü düzenlenen Bilâli Şenliği, köy halkının ve kent sakinlerinin yoğun ilgisiyle gerçekleşti. Müze müdürümüz Nihat Erdoğan ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Alaaddin Aydın’ın açılış konuşmalarıyla başlayan şenlik, gün boyu renkli görüntülere sahne oldu.

 

Bilâli (Alımlı) Köyü’nde, 1958 yılına kadar arpaların sararmasıyla birlikte hasat döneminin başladığını müjdeleyen bir halk ritüeli olarak kutlanan şenlik, aslına uygun olarak yine köyün karşısında yer alan ve halk arasında Ziyareta Ceh Zera (Sarı Arpalar Ziyareti) olarak bilinen tepede kutlandı. Vakti zamanında, bereket dualarının yanı sıra hastalara şifa bulmak için de bu tepeye çıkılır ve burada dualar edilirmiş. Şenlikte büyük bir pazar yeri kurulur, Mardin’den gelen leblebici ve çerçilerden alışveriş yapılırmış.

 

Müze Müdürlüğü  tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen ve bölgenin somut olmayan kültürel miraslarından olan Bilâli Şenliği, her yıl olduğu gibi bu yıl da alana gelen dengbejler, davul-zurnacılar ve rebabiler eşliğinde çekilen halaylar, oyunlar ve eğlenceli yarışmalarla yarım asırlık bir geleneği hafızalarda tazeledi.

 

Şenliğin yeniden canlandırılması ile, bir ritüelin köylülerle birlikle tekrar düzenlenerek yaşatılması, sürdürülebilirliğinin sağlanması ve koruma altına alınan Bilâli Köyü’nün, kültür turizm destinasyonlarından biri olması hedefleniyor.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


18.6° / 8.1°
  • BIST 100

    9079,97%3,1
  • DOLAR

    32,36% 0,15
  • EURO

    34,94% -0,30
  • GRAM ALTIN

    2323,95% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00