1.ANKARA KURULTAYI,GÜNDEM OLUŞTURMAYA DEVAM EDİYOR

ANKARA KULÜBÜ ve Yenimahalle Belediyesi işbirliği ile gerçkeleştirilen I. BÜYÜK ANKARA KURULTAYI 7 Ekimde Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde başladı.

Sağlık 9.10.2013 23:55:24 0
1.ANKARA KURULTAYI,GÜNDEM OLUŞTURMAYA DEVAM EDİYOR

ANKARA KULÜBÜ ve Yenimahalle Belediyesi işbirliği ile gerçkeleştirilen I. BÜYÜK ANKARA KURULTAYI 7 Ekimde Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde başladı. Beş gün sürecek kurultayın 2 günü geride kaldı. Ankara’nın sorunlarının ele alındığı kurultay akademisyenler, mimarlar, mühendisler, gazeteciler,  iş adamları ve siyasilerin katılımlarıyla devam ediyor.

Kurultayın açılış konuşmasını yapan ANKARA KULÜBÜ Genel Başkanı Metin ÖZASLAN her konuda çözüme ulaşmanın en önemli yolunun “YEREL BARIŞ” olduğuna vurgu yaptı.

Metin ÖZASLAN konuşmasında şunları söyledi:

         ANKARA EKONOMİDE KAYBETTİ

    Başarılı bir yerel gelişme süreci açısından bunlardan birisinin YEREL BARIŞ olduğunu görüyoruz. Yerel yöneticiler yerel kurumlar arasında dayanışma ve iş birliği bu olmazsa olmaz faktörlerden birisi. Yerel uzlaşmanın olmadığı yerlerde başarılı kalkınma modelleri göremeyiz. Tüm kurumların çevrelendiğini bir araya geldiğini ve ortak hedefe dönük vizyon, politika, stratejileriyle ilerlediğini görüyoruz. Dolayısı ile Ankara yerelde barış anlamında maalesef bu süreci başarılı atlatamamıştır. Ben yaptım oldu anlayışının bir takım itiraz eden kurumların mutlaka ideolojik siyasi kimliklerle yaftalandığının ötekileştirildiğinin yaşandığı bir süreci gördük.Dolayısı ile ben yaptım anlayışı ile yönetilen bir şehirde de toplumdan gelecek enerjinin proje fikirlerinin onların katacağı enerji ve birikimi maalesef Ankaramız kullanamamıştır ve bu süreci olumsuz bir şekilde geçirmiştir.

   Yerelde olmazsa olmaz plan, proje. Yerel kalkınmanın plan boyutu önem kazanmıştır fakat yine bu sürece baktığımızda özellikle son 20 yılda plansız projesiz daha çılgın projelerle giden ama aklı başında bir projecilik anlayışının uygulanmadığını görüyoruz ve tüm bu olmayanlar içerisinde de Ankara 80 sonrası dönemde dünyadaki küreselleşme yerelleşme dinamiklerinin yeni bir kalkınma paradigmasının getirdiği ortamda da bu süreci maalesef yakalayamamıştır. Kaybeden şehirlerden biri durumuna gelmiştir.Bunun sonucunda ekonomik verilere sosyal verilere baktığımızda ekonomik olarak makro düzeyde 3 tane çok temel sorunla karşı karşıya olduğunu görüyoruz. Ankara’nın gayr-i safi katma verilerine baktığımızda Türkiye’nin durağan şehirlerinden biri durumundayız. Göreceli olarak gerileyen Türkiye ortalamasının  dahi altında bir  büyüme performansı izleyen bir şehir durumuna geldi. Diğer taraftan hem kendi penceresinden hem de diğer illerden özellikle orta Anadolu illerinden de yoğun bir kırsal tabanlı göç aldı, bir taraftan göreceli gerileme diğer taraftan hızlı nüfus artışından dolayı yoksulluk oldu işsizlik oldu. Dolayısı ile Ankara ekonomide kaybetti.  Ankara kültür sanatta kaybetti. Artık turne yapılan bir şehir haline geldi. İbni Sina’nın çok meşhur bir sözü var “Bilim ve sana itibar görmediği yerden göçer gider” Ankara bunu aynen  tecrübe etmiştir.

                ANKARA SPORDA KAYBETTİ

    Ankara sporda da yok. Uzun zamandır Ankara’da milli bir maç yapılmıyor. İçine kapanık kendiyle uğraşan bir şehir durumuna geldi.

Maalesef Ankara’nın sıkıntıları çok ama temelde Ankara sahipsiz bir şehir biz Ankaralılar olarak uzun yıllardır bu sahipsizliği dile getiriyoruz ve Ankara kulübü olarak bu boşluğu sahipsizliği bir nebzede olsa doldurma amacı ile birtakım mütevazide olsa etkinliklere girişmeye başladık.

Ankaramızı başkentimizi bu şekilde görmek istiyoruz. Gerçekten bu ülkede yaşayan tüm vatandaşlarımızın gurur duyacağı işte Türkiyemizin başkenti bir dünya başkenti diyeceği bir başkent olsun istiyoruz.”

Kurultaya ev sahipliği yapan Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar konuşmasında şunları söyledi:

             EN BÜYÜK SORUNUMUZ PLANSIZLIK

  

, “Cumhuriyet döneminde yapılan planlara uyulmaması nedeniyle Ankara plansız bir şehir haline geldi. Sanayisi hızla gelişirken yaşam alanları daraldı ve şehrimizin dört bir tarafı fabrikalarla çevrildi. İnsanların nefes alabilecekleri bir yer kalmadı. İmar planlarındaki düzensizlik oksijen alanlarımızı hızla yok etti”

Kurultayın ilk gününde “Başkent Ankara’da şehircilik kültürü ve siyaset”, “Başkent Ankara’nın kentleşme macerası: planlı gelişiminden kentsel dönüşüm projelerine”, “ Meslek Odalarının gözünden Başkent Ankara’nın dönüşümü” başlıklarını kapsayan üç oturumda akademisyenler ve çeşitli meslek odalarının temsilcileri Ankara’da kent planlama ve şehirciliği değerlendirdi.

SİYASAL’IN DEVLERİ KURULTAY’DA BULUŞTU

Kurultay’ın ikinci gününün ilk oturumunda Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin önemli akademisyenleri buluştu. Ankara ekonomisinin 90 yıllık gelişimini “Osmanlı son dönemi ve Cumhuriyet başlangıcında Ankara Ekonomis”, “1930’lar dönemi Ankara ekonomisi”, “Günümüz Ankarasında ekonomi”, “Tekno-ekonomik altyapı” başlıkları altında değerlendirdiler.

Merkez Bankası eski Başkan yardımcısı Prof Dr. Fatih Özatay yaptığı çerçeve sunuşta Ankara için büyük önem arz eden finans kurumlarının Başkent’ten taşınmasını değerlendirdi. Özatay, “Bir yerin finans merkezi olması için bütün finans kuruluşlarının orada olmasına gerek yoktur. Hukukun üstünlüğü, demokrasi, mülkiyet haklarının korunması, oyunun kurallarının sürekli değişmiyor olması ve finansal istikrarın sağlanıyor olması önemli. Bunlar tartışılmadan finansal kuruluşların taşınmasının tartışılması çok da anlamlı değil.” dedi.

İkinci oturumda “Esnaf ve Zanaatkarlar gözünden Ankara ekonomisi”, “Ankara’da sanayi ve organize sanayi bölgeleri”, “Ankara’da tekno parklar, Savunma Sanayi ve Bilişim kümelenmeleri” başlıkları altında ekonomi kurumları gözünden Ankara ekonomisi değerlendirildi.

İkinci günün son oturumunda TÜSİAV Başkanı Veli SARITOPRAK’ın yönetiminde Ankara’da sendikal örgütlenmeler Ankarada ki iş yaşamı; zorlukları ve avantajları,  Ankara’da ki sağlık sektörü, Ankara’da Mühendislik-Müşavirlik hizmetleri konuları iş ve çalışma dünyası gözünden tartışıldı.

Türkiye Sağlık Turzimini Geliştirme Konseyi Genel Başkanı Emin ÇAKMAK Ankara’da ki sağlık turizmini değerlendirdi. Çakmak, “Ankara aslında 90 yıldır sağlık turizmi yapıyor. İç sağlık turizminde ciddi bir ekonomi yarattı. Ankara sağlıkta İstanbul ile yarışabilir durumda ancak tanıtım, birlik ve beraberlikte eksiklik yaşıyoruz.” dedi.


26.8° / 15.2°
  • BIST 100

    10322,45%0,52
  • DOLAR

    32,21% -0,09
  • EURO

    34,73% -0,19
  • GRAM ALTIN

    2450,52% 0,76
  • Ç. ALTIN

    3942,86% 1,69