Özel Gözde Kuşadası Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yılmaz Ömür Otlu, tüm dünyada ve ülkemizde ölümlerin bir numaralı sebebi olan kalp damar hastalıklarında erken teşhisin hayat kurtardığını söyledi.
Özel Gözde Kuşadası Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yılmaz Ömür Otlu, tüm dünyada ve ülkemizde ölümlerin bir numaralı sebebi olan kalp damar hastalıklarında erken teşhisin hayat kurtardığını söyledi.
Gelişen teknolojinin hekimlere ve hastalara avantaj sunduğunu belirten Otlu, damar hastalıklarını saptamada kullanılan BT Koroner Anjiyografi (sanal anjiyografi) ile hızlı ve güvenilir olarak doğru teşhis konulduğunu dile getirdi.
Sanal anjiyo hakkında bilgi veren Özel Gözde Kuşadası Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yılmaz Ömür Otlu, “Sanal anjiyografi, kalp damarlarını ve kalbin diğer yapılarını görüntülemek için gerçekleştirilen tetkiktir. İşlemin güvenirliğinin yüksek olması, hızlı ve pratik olması sebebiyle son yıllarda kalp-damar hastalıklarının tanısında sıkça kullanılan bir yöntem haline gelmiştir. BT koroner anjiyografisi göğüste sıkışma hissi, ağrı, nefes darlığı gibi kalp-damar hastalığını düşündürecek şikayetleri olanlara şeker hastalığı, tansiyon hastalığı, sigara kullanımı, ailede kalp hastalığı gibi kalp-damar hastalığı açısından yüksek risk taşıyanlara uygulanmaktadır” diye konuştu.
SANAL ANJİYO AVANTAJ SUNUYOR
Sanal anjiyonun, klasik anjiyografiye bir çok avantaj sunduğunu dile getiren Uzm. Dr. Yılmaz Ömür Otlu, sözlerine şöyle devam etti: “Sanal anjiyografi, kasık veya kol atardamarından vücuda katater ile girmeyi gerektirmez. Bu nedenle kanama komplikasyonu oluşmaz. Hastaneye yatış gerektirmez. İşlem dakikalar içerisinde biter. Sadece kalp damarlarının iç duvarını değil, tüm duvarını görüntüler. Tıkanıklığa yol açan plak yapısı ile ilgili daha detaylı bilgi verir. Damar görüntülemesine ilaveten kalp kapakçıkları, kalp odacıkları, kalbin kas dokusu, kalbi çevreleyen zar ve aort damarı da birlikte görüntülenir. Böylece kalp anatomisi ile ilgili detaylı bilgi edinilir. İşlem öncesi kol toplardamarından damar yolu açılır. Çekim esnasında damar yolundan "kontrast madde" adı verilen, damar yapılarının görüntülenmesini sağlayan ve vücuttan böbrekler yoluyla temizlenen sıvı verilir. Tomografi cihazı yardımıyla hastadan alınan görüntüler bilgisayarda işlenir. İş istasyonlarında çeşitli teknikler yardımıyla üç boyutlu hale getirilir. Kardiyoloji ve radyoloji uzman doktorları tarafından görüntüler yorumlanır ve hasta sonuç ile ilgili hekimince bilgilendirilir”
ARTUKLU HABER AJANSI
8863,88%-1,58
34,29% 0,23
37,36% 0,02
3025,72% 0,20
5000,33% 0,00